• Derenk romközség
  Az egykor Derenk néven ismert kisközség 1945-től romközség. A középkori eredetű település a szádvár tartozéka volt, majd annak pusztulását követően az itteni uradalom egyik falvaként élt tovább.
 • Szögliget bemutatkozik »»
  Szögliget község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Aggteleki Nemzeti park területén fekszik. A települést a 27-es főútról letérve a Bódva-völgyétől északi irányban, a Ménes patak partján találhatjuk meg.
 • Horgászat a Ménes-tavon
  A szögligeti Szádvár közelében található Ménes-tóban történő horgászathoz az Északerdő Zrt. Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóságán (Szin) igényelhető napijegy
 • Szádvári-vár romjai
  A Ménes-patak két oldalán az Aggteleki-karszt erdővel borított hegyei emelkednek. A völgy déli oldalán emelkedik az Óvár-tető, ahol emberi kézre utaló földsánc nyomok találhatóak.
Kapcsolat »»

Csillagok, csillagok

Ökoturisztikai iránytű a Karszton..."

A Karszt Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Területi Együttműködési Program finanszírozásával valósítja meg a HUSK/1101/1.3.1/0231 pályázati azonosítószámú, „Csillagok, csillagok... Ökoturisztikai iránytű a Karszton látogatók és turisztikai szolgáltatók számára” című ökoturisztikai projektjét. A projekt részét képezi a honlap, ahol többek között a Csillag-kapu Információs- és Programházban szervezett rendezvényeket, a térség látnivalóit, idegenforgalmi szolgáltatásait szeretnénk népszerűsíteni.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Területi Együttműködési Program támogatásával megvalósuló "Csillagok, csillagok ... Ökoturisztikai iránytű a Karszton látogatók és szolgáltatók számára" elnevezésű projekt célja, hogy a partnerek a rendelkezésére álló szellemi tőkével és szervezőerővel, a súlyos gazdasági és társadalmi nehézségekkel küzdő térségben orientáljon és irányt mutasson, a "mézes bödön" köré gyűjtse" az ökoturisztikai szolgáltatások nyújtására, termékek előállítására képes és elszánt szolgáltatókat, termelőket, érdeklődőket, valamint a térségbe látogatókat. Ennek érdekében helyi termék minősítő rendszer, márkanév kialakításával és alkalmazásával elmélyíteni a bizalmat a helyben készült termékek iránt, a Hagyományőrző Vásárterek kialakításával segíteni a helyi termelők piacra jutását. A projekt két új attrakciós elemet tartalmaz: a Csillag-kapu Információs- és Programház Szögligeten valósul meg egy helyi védelem alatt álló épület felújításával funkcióváltásával. A ház jelképe, a hétágú csillag, a többfunkciós létesítmény hét alaptevékenységét szimbolizálja. A ház egyaránt kínál információt és programot (előadások, interaktív foglalkozások, kiállítások, konferenciák, képzések) az idelátogatóknak, helyi közösségeknek és helyben élőknek, valamint biztosítja az előzőekben ismertetett tevékenységek folytatásához szükséges infrastruktúrát.

Támogatási szerződés - letöltés (.pdf)

Szádalmáson valósul meg a Csillag-kapu Őrtorony. A kilátó funkciójú építmény és sétány Jablonov nad Turnoun valósul meg, az ottani Hagyományőrző Vásártér szolgáltatását gazdagítja. A fejlesztési helyszíneket gyalog és kerékpárral járható jelölt útvonal köti össze.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Látványosságok Szögligeten »»

Cikket közölt a Turizmus Online községünkről.
Szögliget község »»

Szögliget község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Aggteleki Nemzeti park területén fekszik.
Szögliget Község Önkormányzata

Cím: 3762 Szögliget, Kossuth Lajos u. 57.
Telefon: +36 48 465 046
Fax: +36 48 465 046
E-mail: onkormanyzat@szogliget.hu
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió