vissza | nyomtatás

Csillagok, csillagok

Ökoturisztikai iránytű a Karszton..."

A Karszt Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Területi Együttműködési Program finanszírozásával valósítja meg a HUSK/1101/1.3.1/0231 pályázati azonosítószámú, „Csillagok, csillagok... Ökoturisztikai iránytű a Karszton látogatók és turisztikai szolgáltatók számára” című ökoturisztikai projektjét. A projekt részét képezi a honlap, ahol többek között a Csillag-kapu Információs- és Programházban szervezett rendezvényeket, a térség látnivalóit, idegenforgalmi szolgáltatásait szeretnénk népszerűsíteni.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Területi Együttműködési Program támogatásával megvalósuló "Csillagok, csillagok ... Ökoturisztikai iránytű a Karszton látogatók és szolgáltatók számára" elnevezésű projekt célja, hogy a partnerek a rendelkezésére álló szellemi tőkével és szervezőerővel, a súlyos gazdasági és társadalmi nehézségekkel küzdő térségben orientáljon és irányt mutasson, a "mézes bödön" köré gyűjtse" az ökoturisztikai szolgáltatások nyújtására, termékek előállítására képes és elszánt szolgáltatókat, termelőket, érdeklődőket, valamint a térségbe látogatókat. Ennek érdekében helyi termék minősítő rendszer, márkanév kialakításával és alkalmazásával elmélyíteni a bizalmat a helyben készült termékek iránt, a Hagyományőrző Vásárterek kialakításával segíteni a helyi termelők piacra jutását. A projekt két új attrakciós elemet tartalmaz: a Csillag-kapu Információs- és Programház Szögligeten valósul meg egy helyi védelem alatt álló épület felújításával funkcióváltásával. A ház jelképe, a hétágú csillag, a többfunkciós létesítmény hét alaptevékenységét szimbolizálja. A ház egyaránt kínál információt és programot (előadások, interaktív foglalkozások, kiállítások, konferenciák, képzések) az idelátogatóknak, helyi közösségeknek és helyben élőknek, valamint biztosítja az előzőekben ismertetett tevékenységek folytatásához szükséges infrastruktúrát.

Támogatási szerződés - letöltés (.pdf)

Szádalmáson valósul meg a Csillag-kapu Őrtorony. A kilátó funkciójú építmény és sétány Jablonov nad Turnoun valósul meg, az ottani Hagyományőrző Vásártér szolgáltatását gazdagítja. A fejlesztési helyszíneket gyalog és kerékpárral járható jelölt útvonal köti össze.