vissza | nyomtatás

Szögliget bemutatkozik

Szögliget község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Aggteleki Nemzeti park területén fekszik. A települést a 27-es főútról letérve a Bódva-völgyétől északi irányban, a Ménes patak partján találhatjuk meg.

A település Miskolc felől a 26-os útról Sajószentpéteren a 27-es útra áttérve Edelényen át közelíthető meg. Miskolc - Szögliget távolság kb. 60 km. Vasúton Miskolcról a tornanádaskai vonalon Jósvafő-Aggtelek vasútállomásig, majd onnan kb. 5 km-es autóbuszos utazás után érjük el Szögligetet. - Menetrend

A falu, mint ahogy azt a neve is mutatja, igazi liget, hiszen a völgykatlanban megbúvó települést három irányból dús növényzettől ékes magas hegyek veszik körül és csak a negyedik irányban elhelyezkedő lankás dombok között vezető úton lehet megközelíteni.

A környező karszthegyek rengeteg barlangot, víznyelőt rejtenek, oldalukban kristálytiszta vizű karsztforrások fakadnak, ivóvízzel ellátva a térség településeit. A település közepén bővizű langyos források fakadnak (Taploca - Melegvíz), melyek vize télen sem fagy be. A község határában a Ménes-patak völgye fölött emelkedő 460 m magas sziklás hegycsúcson ma is állnak a Szád-vár romjai, mely vár fénykorában a Miskolcról Kassára vezető Bódva-völgyi utat őrizte.

A várat a tatárjárás utáni időszakban építettek és 1686-ban romboltatta le az osztrák császári ház. Szádvár romjaitól a látogató remek kilátásban gyönyörködhet, hisz elétárul a környék panorámája, Szögliget látképe és láthatja az Alacsony Tátra kezdő vonulatait is. A község római katolikus, műemlék-jellegű temploma is érdemes a látogatásra, szép falfestményeiben, díszítéseiben gyönyörködhet az érdeklődő.

A település határában fut az országos piros és kék túra útvonala, remek túrázási, kirándulási lehetőségeket nyújtva az idelátogatóknak. Fő látnivalóként a környéken nyíló, gyönyörű cseppkőképződményeket felvonultató barlangokat kell megemlíteni. Érdemes kilátogatni a Ménes tóhoz is, hiszen a mohos sziklák között futó patakok, csermelyek remek látnivalót ígérnek.

A várhegy északnyugati részén korábban Szögligethez tartozott Derenk romközség. A falu 110 házát azonban Horthy Miklós leromboltatta, mert összefüggő vadászterületet akart itt létrehozni. Ma a falu romjai közt az innen elszármazottak évente országos jelentőségű búcsút szoktak tartani. Néhány kilométerre található a Szelcepuszta, mely vadban gazdag erdőivel ma is jelentős vadászterület.

Szögliget lélekszáma a legutóbbi adatok szerint kb. 710 fő. A lakosság legnagyobb hányada idős korú, a település egyre jobban elöregszik. Kevés a gyermekkorú, emiatt 2004-ben az Általános Iskola bezárásra került, 2006-ban azonban egy csapatnyi lelkes pedagógus alapítványi fenntartású általános iskolát hozott létre, melyben nyolc osztályban folyik az oktatás.